måndag 18 november 2013

Herrens hus


”Kom låt oss gå upp till Herrens berg, till Jakobs Guds hus. Han skall undervisa oss om sina vägar, så att vi vandrar på hans stigar,” Jes 2:3

Under slutet av kyrkoåret vänds vår blick mot Jesu återkomst. Det är utmanande texter som uppmanar oss att vara redo, vaksamma och göra det som Herren har befallt. I liknelserna som Jesus berättar om den yttersta tiden finns det ett fokus på bruden, församlingen och i vissa berättelsen talas det om tjänarna i Herrens hus. En viktigt poäng som Jesus lyfter fram är vikten att ha olja i lamporna, d.v.s. vara fyllda av den helige Anden. Utan oljan som hjälper oss att göra Jesu gärningar och som ger en Kristusdoft i huset riskerar vi att bli lämnade utanför. Hur blir vi en församling, ett Guds hus där människor möter Gud, lär känna hans vilja och förvandlas av hans närvaro? Här kommer några tankar som jag tror kommer från Gud och som är viktiga för oss och vårt land nu.

I Guds hus är Jesus ensam Herren!
Det är han som kallat och friköpt sin församling och han har satt sitt sigill och sitt namn på sina tjänare. I hans hus:
 1. Sker hans vilja. Jag tror att vi som församling behöver ta Jesus på orden och göra det han säger till oss i sitt ord. I hans hus skall man finna tjänare som tvättar fötter, förbinder sår, botar alla slags sjukdomar och är så uppfyllda av ljuset, Jesus närvaro, så att mörkret fördrivs. Befrielse för de fångna är ett av de främsta kännetecknen på Jesus närvaro. Jag tror att vi lever i en tid då människor kommer att sättas fria från slaveri, men också fria till att leva som Guds barn och smorda lärjungar till Jesus.
 2. Tillbeder man Gud i ande och sanning. I så många församlingar idag pågår det en kamp om lovsången och så få har förstått att Guds vilja sker under det att vi lovsjunger. Vi har ingen viktigare uppgift eller tjänst än att tillbe och lovsjunga. David befallde att lovsången skulle pågå dygnet runt i templet. 1 Krön 16 och 23. Templet som var mötesplatsen mellan himmel och jord, Guds boning skulle vara en plats där sången inte tystnade. Den eviga lovsången inför Guds tron har koppling till  församlingens tillbedjan. Tillbedjan är i sig själv renande, uppbyggande och helande. Den lovsjungande församlingen är den församling som kommer att vara bärare av Guds närvaro. Guds närvaro och lovsång hör ihop.
 3. Tjänar vi varandra, förnekar världens sätt att kämpa och skaffa sig inflytande och makt på. Agape är den grekiska benämningen på Guds självutgivande kärlek. Denna kärlek finns i och doftar Guds hus av. Att lärjungarna skall älska varandra är ett bud av Jesus som kommer att bli uppfyllt i Guds hus innan hans återkomst. Det handlar om hur vi bemöter, talar och tänker om varandra. Bara Guds Ande kan ge oss Jesus kärlek till varandra och till dem som står oss emot. Inser vi att kärleken lämnar oss inget val? Är det Jesus som är husets Herre är det hans anda som ger huset dess prägel och atmosfär!
Här i Lysekil är det nu en väldigt "spännande" tid. Jag säger inte att det är bättre än någon annan stans, inte heller sämre. Vi ser mycket av Guds verk och samtidigt mycket kamp i och runt oss. Men jag kan konstatera att Gud talar till många människor här och har gjort så under den senaste tiden. Bilder, drömmar och profetiska ord kommer i en strid ström och genom många människor. Detta uppmuntrar mig och ger mig tro för att Gud nu formar sitt hus!
Jag tror att det är ett glashus, fullständigt transparent. Det finns inget hemligt, fördolt eller exkluderande i Guds hus. Det ligger som staden på berget synligt för alla och det tål att skärskådas.


Gud har talat om öppna dörrar och Jesus säger att han har ställt en dörr öppen för församlingen. Upp 3:8 Jag tror att det är en dörr öppen mot himmelen. Gud har öppnat sina himmelska förråd och han håller inget tillbaka. Vi har fritt tillträde! Vi har access till Guds tron och vi får komma inför honom i lovsång. Gud har öppnat en dörr så att människor nu kan möta honom i sitt hus. Vi kommer att se människor komma till Guds hus långt ifrån och möta honom! Som en parentes tror jag att det nu också på ett särskilt sätt gäller de människor som kommit som flyktingar från främmande land. Gud har öppnat en dörr för dem in i hans hus! Till sist har Gud öppnat en tung och stängd dörr som är tyngd av smärta, bitterhet och sår mellan kristna syskon. Mellan samfund och mellan syskon i församlingen. Försoningens tid är här. Upprättelsens tid! Är vi beredd att gå in genom den? 2 Kor 5:11ff
Skall vi vara Herrens hus, ett hus som han finner i ordning och doftande av hans närvaro när han kommer tillbaka har vi inget val. Var och en av dessa dörrar behöver stå öppna i Guds hus nu!/Hans


1 kommentar:

 1. Hej Hans, jag har några frågor. Du skriver..”få har förstått att Guds vilja sker under det att vi lovsjunger”, den lovsjungande församlingen …kommer att vara bärare av Guds närvaro.” Menar du verkligen att enbart lovsång leder till Gud? Vad händer med alla andra församlingar som ”bara” tjänar Gud på andra sätt, besöker sjuka, serverar soppa, utför Jesu gärningar men som inte har ett lovsångsteam? Men viktigt är kanske att veta :Vad är din definition på lovsång? Kan psalmer och gamla ”läsarsånger” vara lovsång? De lovsånger som jag hör i vår kyrka är fantastiskt bra – en del av dem. Andra påminner mer om de låtar som förekommer på Svensktoppen, kanske inte någon högre kvalitet (med risk för att uttrycka sig snobbigt) men är det TRON som ligger bakom lovsången som är viktig, önskan att vara uppriktig och glädjen att sjunga som räknas så gör det kanske inget att en del av lovsångerna musikaliskt liknar bidragen till Melodifestivalen. Men utgår DU ifrån att de som älskar att sjunga en gammal psalm och finner välbehag i det inte kan vara bärare av Guds närvaro?
  Vi ska tjäna varandra skriver du i punkt 3, och” förneka världens sätt att kämpa och skaffa sig inflytande och makt på”. Vad exakt innebär det konkret i våra liv? Vad ÄR världens sätt att kämpa och skaffa sig inflytande och makt på? Ställa upp i kyrkovalet? (som jag gör) Vara chef? (som du är), ta emot en hög lön? (som vi väl båda gör, i förhållande till världen har ju jag en jättehög lön, i förhållande till Sverige har du en jättehög lön)
  Du säger att det finns inget ”exkluderande” i Guds hus. Hur blir det i förhållande till ditt tidigare resonemang om lovsång? Att alla måste satsa på lovsång.
  Du skriver att vi får komma inför Gud i lovsång. Får jag komma inför Gud med allt det som jag är och inte är, har och inte har. Varför endast i lovsång?? Räcker det att komma inför Gud som den man är?
  Försoningens tid är här, skriver du. Det låter underbart. Ska man se det som en profetia? Du vet ju att det finns medlemmar i vår församling som har försvunnit av olika anledningar. Tror du att de kommer tillbaka nu?
  Ja, detta var några frågor jag har funderat på-

  SvaraRadera