måndag 20 januari 2014

Hämta näring för din hjärna och hjärta från himlen!Under några dagar förra helgen hade jag förmånen att tillsammans med ledare inom New Wine Sverige besöka London. Goda dagar av bön, samtal och studiebesök. Jag har upplevt att Gud på ett tydligt sätt påmint mig, nu i början av året, om vikten av att hämta inspiration och kraft till vision och tankar ifrån himlen. Det gör vi genom att ”äta” det bröd som Gud ger, hans ord. Genom att nära våra tankar och vårt hjärta med Guds Ord växer vår tro, vår andliga kraft och auktoritet. När Gud får sätta gränserna för vad som är möjligt och för vad som är tillåtet kommer vi att börja formas av en Gudsrikeskultur där vi lever i vetskapen att ingenting är omöjligt för den som tror och inget är för litet eller för stort så att Gud inte skulle förmå det! Det ord jag hade fått var. "Ät från himlen" och jag hade tänkt på de två girafferna som finns i vår församling som ett tecken på att vi skall vara en profetisk församling. En dag under bön i England delar en kvinna en dröm hon haft om två giraffer. Det är nästan skrattretande så likartat Gud talade till henne i drömmen som han hade gjort till mig. För mig blev det en tydlig bekräftelse som innebär att jag tror att detta är mycket viktigt för församlingen just nu. Sök det som är i himlen! Låt oss nära oss av det Gud talar och låt hans tankar, vilja och Ord inspirera, vägleda och forma oss!

Utifrån detta vill jag delar två ytterligare bilder som Gud har visat mig här i januari och som i olika varianter har kommit under åren som gått.
1. En kvinna i församlingen ritade en profetisk bild av Lysekils kyrka som fylld av Guds härlighet drar människor till sig. Orden som kom till bilden var från Jesaja 65:1 ”Jag låter mig sökas av dem som inte frågade efter mig, jag låter mig finnas av dem som inte sökte mig. Till ett folk som inte åkallade mitt namn sade jag: 'Här är jag, här är jag.'” Jag tror att denna bild är en del av det Gud kallar oss till och som sker nu. Vi skall vara en plats där människor samlas i Guds närvaro och förvandlas av hans härlighet! Där finns läkedom, befrielse och frid för kropp själ och ande. Men fr.a. så är det en plats där Guds välsignelse finns. Guds välsignelse som är Guds godhet i rörelse och som möter alla våra brister. Det är en bild av ljuset som driver undan allt mörker och skapar ett befriat område. Jag tror att det alltid är ett område där himlen och jorden lovsjunger Gud!
2. Den andra bilden är bilden av en örn som tar byte och det är också en bild av kyrkan. Den erövrande kyrkan som befriar område efter område och som kan säga att Guds rike bryter fram. Kyrkan som förstått att hon har samma kallelse som Jesus nämligen att förgöra djävulens verk, jfr 1 Joh 3:8. Det är en bild av kyrkan där hon sträcker sig ut för att möta människor, den evangeliserande kyrkan. Denna bild är precis lika sann som den tidigare. Om kyrkan inte ”gör alla folk till lärjungar” (Matt 28:18ff) så har hon blivit funktions oduglig. Vi behöver pröva våra strukturer om de främjar lärjungaträning och slipa våra verksamheter så att de formar lärjungar. Det finns något friskt och äventyrligt över bilden av kyrkan som en örn. Det är också en profetisk bild av att få ett himmelskt perspektiv på tillvaron. Därför behöver vi omvända oss, tänka nytt och tänka stort. Med det menar jag att präglas av Guds tankar, som är goda tankar. Vi vet att han "vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen." 1 Tim 2:4 Guds hjärta brinner passionerat för de förlorade, jfr Luk 15.

För drygt ett år sedan dog en god vän och medarbetare här i Lysekil. Under många år hade Hans, som var pastor i Missionskyrkan här, och jag arbetat tillsammans. Kring julhelgen så fick jag reda på att i hans bibel hade han haft en dikt  av Nils Bolander liggande i många år. När den texten lästes upp i en av våra gudstjänster blev det som en tydlig pusselbit på vad Gud kallar oss till som församling och vad som håller på att återupptäckas i dessa dagar/Hans


1 kommentar:

 1. Fin bild med girafferna! Huvudet i himlen och fötterna på jorden.
  Teckningen är också mycket fin.
  Mina frågor:
  ”Därför behöver vi omvända oss, tänka nytt och tänka stort. Med det menar jag att präglas av Guds tankar, som är goda” – exakt konkret VAD ska vi omvända oss från?
  Dikten är bra, min fråga är bara, är inte kristendomen OCKSÅ de mjuka värdena som här beskrivs som pratsam korp, spinnande katt, trädgårdsidyll. Ska vi inte prata om Guds godhet, barmhärtighet, och kärlek? Jo, det är klart! Vill du ha tuffare tag, skarpa, krökta klor? Hur ska det konkret gå till? Vi vill inte predika våldets väg väl? Men det är väl inte det han menar, antar jag.
  Jag har en annan dikt av Nils Bolander, kopierar in en bit av den:
  "Tvivel"
  "Ibland har jag trott
  att jag vigt mitt liv
  åt en lavendeldoftande lögn –
  inte så mycket för de hederliga
  och ohederliga hedningarnas skull
  utan för de kristnas skull,
  insjuknade i långt framskriden
  högtidlighet,
  deras fromma hjärtlöshet,
  deras dömarförtjusning"

  SvaraRadera